Social Icons

Sunday, 14 October 2012

Memasak dadih

Assalamualaikum dan apa khabar semua.

Pada hari minggu yang indah dan best ini aku dikunjungi oleh sahabatku, encik Firdaus aka pidot. Dia bercadang untuk memasak dadih dan bertanya kepada aku resepi dadih yang terlazat sekali. Aku cuma boleh beritahu yang aku pun tak pernah masak dadih, tapi kalau tak silap akulah, dadih ni senang je nak masak sebab ada jual kat kedai yang dah siap (yang segera punye).



Cara nak masak pun senang je just didihkan je air, susu cair dan gula. Bila air dah mendidih kene tutup api dia dan biarkan sejuk selama 5 minit dan masukkan serbuk dadih segera tersebut. Haaa...lepasni la part yang agak memenatkan, sebab kita kena kacau dadih tu non stop sampai dia agak-agak keras dan dah menjadi sebati. Ingat, jangan stop kacau ye sebab nanti, dadih tu akan turun bawah dan akan jadi keras kat bawah dan tak sebati. Haa...bila dah agak2 nak keras tu, biarkan dia sejuk sedikit sebelum kita masukkan dia ke dalam bekas. Dan....akhir sekali letak la dadih tu kat dalam peti..hehe..tunggu dia sejuk dan..nyum nyum nyummm.. Memang sodapp... Slurppp



1 comment:

  1. Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
    Harga serendah RM1.00/pcs.
    Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
    Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
    http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

    ReplyDelete

 

Sample text

Sample Text